«ВИНАХІДНИК КНИГОДРУКУВАННЯ»:

 

   Книгодрукування виникло не відразу, його винахідники використовували вже існуючі технології. Дві основи книгодрукування – набір і друкарський процес – були відомі з давніх часів. Але щоб зробити революцію в світі комунікацій, необхідна була оптимальна технологія. І творцем цієї технології став німецький винахідник Йоганн Гуттенберг. Не дивлячись на всю простоту, що здається, ця геніальна ідея привела до великих результатів.



Йоганн Гутенберг



Друкарський станок Гутенберга

   Заслуга Гутенберга полягала в тому, що він здогадався відливати окремі букви, із яких почав складати слова. Придумав, як їх фіксувати, щоб вони не розпадалися, винайшов прес для друку, спеціальну фарбу і багато іншого. Саме він зумів знайти якнайкращі технічні форми втілення ідей, які частково висловлювалися до нього. Таким чином, Гутенберг узагальнив і систематизував винаходи, що існували до нього. Втіливши на практиці ідею друкування книг, він явив світу перші, причому відразу ж досконалі зразки видань.

   Йоганн Гутенберг народився у м. Майнці в 1400 р. (дата умовна). Справжнє його прізвище Генсфляйш, але він вважав за краще узяти прізвище матері. Достовірно про дитячі та юнацькі роки Йоганна нічого не відомо. Не встановлений точно навіть рік його народження, так як записів про хрещення не виявлено. Прийнято вважати, що народився він між 1394–1399 рр., та умовно його народження відзначається в день Івана Хрестителя – 24 липня 1400 р.

   Немає достовірних відомостей також про його навчання і освіту, хоча знанням латини, хоча б пасивним, він володів, а значить, навчався у парафіяльній, міській чи монастирській школі. Крім того, Йоганн досконально знав ювелірну справа і мав звання майстра, без якого не мав би права навчати, а Гутенберг професійно навчав у Страсбурзі ювелірної техніці своїх учнів.

   Певні біографічні відомості про життя Гутенберга починаються лише з 1434 року і перший достовірний документ свідчить, що в цей час Гутенберг проживав у Страсбурзі. Він був золотих справ майстром. Обдарований видатними технічними здібностями, Гутенберг з’єднав із основним заняттям й інші – наприклад, шліфування каменів для ювелірних виробів.

   У 1438 р. Гутенберг посварився зі своїми компаньйонами. Згадка про верстат або прес у паперах про розділ майна наводить на думку про те, що вже тоді Гутенберг займався книгодрукуванням.


Типографія часів Гутерберга

 


Гутенберг роздивляється перший типографічний відтиск. Графюра XIX ст.

   Перші ж його друковані досліди датуються 1440 р., це були «Граматика латинської мови» Елія Доната, астрологічний календар і папські індульгенції.

   У 1448 р. Гутенберг з’явився у Майнці, де, узявши у борг 150 гульденів, продовжив роботу над відливанням літерного набору і конструюванням друкарського верстата.

   Принцип дії верстата Гутенберга залишається непорушним і понині. Із заліза вирізується модель букви – пуансон. Потім пуансон накладають на м’який метал, мідь наприклад, і отримують зворотне зображення букви – матрицю. Матрицю заливають свинцем або оловом і отримують літеру. Щоб набрати слово або текст, треба узяти лінійку з бортами – верстатку – і набрати з неї літери. Отриманий рядок кладуть під прес на лист паперу і ро відтиснення. Рухливість літер дозволяє складати за їх допомогою необмежену кількість текстів, вносити до них зміни. Букви можна використовувати багато разів.




Рухомі металеві літери і пристрій для набору

тексту (верстатка) уперше створені Гутенбергом








Набірна каса з літерами

    Перші видання, які приписують Іоганну Гутенбергу, являли собою невеликі листівки-календарі та підручники. На них немає вказівок імені Гутенберга і місця видання, тому існують різні версії щодо точної атрибуції і датування.

   Близько 1445 р. з-під друкарського верстата Гутенберга вийшла так звана «Севільська книга» – старовинна поема німецькою мовою. В даний час вона не відома ні в одному примірнику, і до кінця XIX ст. ніхто не підозрював про її існування. У 1892 р. у Майнці виявлено невеликий клаптик паперу – все, що залишилося від книги. Вона мала приблизно 74 сторінки, по 28 рядків у кожній. За своїм змістом цей клаптик паперу отримав назву «фрагмент про Страшний суд» і зберігається в музеї Гутенберга в Майнці. Також Іоганном був надрукований астрономічний календар на 1448 рік, тобто є всі підстави вважати, що видрукуваний він був не пізніше кінця 1447 р.



Біблія Гутенберга. Примірник із музею в Майнці



Перша сторінка Біблії

    У 1450–1455 рр. Гутенберг надрукував свою першу Біблію, звану 42-рядкової, оскільки в ній на кожній сторінці набрано і видрукувано 42 рядки тексту у два стовпці. У книзі 1282 сторінки, всі художні елементи ілюстровані від руки. Частина тиражу була виконана на папері, а частина видрукувана на пергаменті.

   Довгий час Біблія Гутенберга шанувалася як перша друкована книга взагалі, бо видання, що виходили раніше, за своїм обсягом, швидше, заслуговували назви брошур. Крім того, це перша книга, що дійшла до нас цілком, притому в досить великій кількості примірників, у той час як всі попередні збереглися лише у фрагментах.

   Своєрідним поштовхом до розповсюдження книгодрукування в Європі стало зруйнування Майнца і вигнання його жителів у 1462 р. Адольфом фон Нассау. Багато хто з підмайстрів та учнів Гутенберга розбрівся різними містами Європи, засновуючи там друкарні і навчаючи майстерності книговидання нові покоління першодрукарів. Винахід Гутенберга дуже швидко набув широкого розповсюдження: Італія – 1464 р.; Німеччина – 1450 р.; Франція –1470 p.; Голландія – 1473 p.; Угорщина – 1473 p.; Іспанія – 1474 p.; Англія – 1480 p.; Данія – 1482 p.; Португалія – 1484 p.; Австрія – 1492 р. Щодо слов’янських народів, то найшвидше друкарство запроваджувалося в тих країнах, які найбільше стикалися з Європою і, зокрема, Німеччиною: чехи – 1478 р., українці – 1491 p., серби-чорногорці – 1493 p., поляки – кін. XV ст., білоруси – 1517 p., росіяни –1564 p., болгари – 1641 р.

   Сучасники Гутенберга не могли передбачати, що винахід книгодрукування складе собою еру, із якою почнеться нова історія.



   Що ж трапилося з його дітищем? Усього в світі збереглося 48 примірників цієї Біблії. Зберігаються вони в різних бібліотеках і музеях світу. 42-рядкова Біблія Гутенберга завжди вважалася найдорожчою книгою в світі. Останній раз – у 1979 р. – екземпляр на папері придбала бібліотека Штутгарту за 2 млн 200 тис. доларів.

   У Нижньосаксонськой державнійбібліотеці міста Геттінгена, знаходиться єдиний, що зберігся в Німеччині, екземпляр «Біблії». Вона повністю перекладена в цифровий формат і доступна в Інтернеті.

   Йоганн Гутенберг помер 3 лютого 1468 р. і був похований в Майнці в церкві францисканців. Вдячні нащадки поставили Гутенбергу пам’ятники в Майнці, Страсбурзі і Франкфурті на Майні.



Друкарський верстат Гутенберга



Пам’ятник Гутенбергу в Майнці. 1837 р.

    Наслідки винаходу книгодрукування незліченні. Рукописні книги змінилися друкарськими. Ціни на книги негайно ж знизилися на 4/5 проти колишньої їх ринкової вартості. Перші друкарі, що трудилися біля друкарських верстатів, були піонерами цивілізації – всі вони придбали право на вічну вдячність за послуги, надані ними освіті людства. Дешеві книги, віддруковані, як тоді висловлювалися, manu stannea (олов’яною рукою), породили масу читачів. Із винаходом книгодрукування автор міг поширювати свої ідеї і говорити з освіченим класом абсолютно вільно, не обмежуючись часом і місцем. Друкарська книга рятує автора від забуття, тому що вона друкується у декількох сотнях і тисячах примірників.

Ірина Жидких, головний бібліограф

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар