День космонавтики

 




12 квітня 1961 року космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток-1» стартував з космодрому «Байконур» і вперше в світі здійснив орбітальний обліт планети Земля.

Не секрет, що з тих часів і дотепер космонавтика щільно пов'язана з авіацією. Перший загін космонавтів був сформований в лютому-квітні 1960 року. У космонавти вибирали військових льотчиків-винищувачів у віці до 35 років, зростом до 175 см, вагою до 75 кг.

У процесі первинного відбору були розглянуті документи на 3461 льотчика винищувальної авіації. Для первинної бесіди були відібрані 347 чоловік. За результатами бесід і амбулаторного медичного обстеження до подальшого медичного відбору були допущені 206 льотчиків, які проходили остаточне стаціонарне обстеження в період жовтень 1959 - квітень 1960. За цей час відмовилися бути космонавтами 72 людини, не пройшли за пред'явленими медичним вимогам 105 осіб. Повністю всі етапи медичного обстеження пройшли 29 осіб.

Комісією були відібрані 20 осіб. У першому загоні космонавтів були 9 льотчиків ВПС, 6 льотчиків ППО і 5 льотчиків авіації ВМФ. На момент зарахування найстаршому, Павлу Бєляєву, було 34 роки, наймолодшому, Валентину Бондаренко - 23 роки.





Улітку 1960 року була виділена група з шести космонавтів для підготовки до першого польоту: Юрій Гагарін, Герман Титов, Андріян Ніколаєв, Павло Попович, Анатолій Карташов і Валентин Варламов. Ця група продовжила безпосередню підготовку до першого польоту людини в космос.

Тренуваннями космонавтів керував знаменитий льотчик-випробувач Марк Лазаревич Галлай. Коли хтось із них займав своє місце в кораблі, Галлай говорив: «Поїхали!», - і починалося відтворення штатних і позаштатних ситуацій польоту. Команда «Поїхали!» звучала на кожному тренуванні, до неї звикли. А Марк Лазаревич розповідав потім, що команду цю ще до війни давав на тренуваннях один з льотчиків-інструкторів ленінградського аероклубу, де навчався літати сам Галлай.

Немає коментарів:

Дописати коментар