Письменницької майстерності історія

Неймовірна майстерність всього декількома словами передати найголовніше. 

 Одного разу Хемінгуей заклався, що напише роман, який буде складатися всього з шести слів, і при цьому за змістом зворушить будь-якого читача. Письменникові вдалося виграти спір, роман за змістом був дійсно трагічним: "Продаються дитячі черевички. Неношені" ("For sale: baby shoes, never used") 

 * * *
 А ось Фредерік Браун написав дуже коротку і дуже страшну історію, гідну пера Стівена Кінга: «Остання людина на Землі сиділа в кімнаті. У двері постукали… ».

 * * * 
 Відомий всьому світу «Король американського оповідання» Олівер Генрі (О. Генрі), коли ще був зовсім молодим, виграв в одному літературному конкурсі, де між собою змагалися автори коротких розповідей, які повинні мати всі обов’язкові складові розповіді – зав’язку, кульмінацію і розв’язку. О. Генрі парою рядків розірвав конкурентів і став героєм конкурсу: «Шофер закурив і нахилився над бензобаком подивитися, чи багато залишилося бензину. Небіжчику було двадцять три роки». 

 * * *
Англійці теж провели конкурс на саму коротку розповідь. Але там за умовами в оповіданні обов’язково потрібно було згадати королеву, Бога, секс і таємницю. Офіційно перемогу здобув письменник, який кількома рядками зробив королеві Великобританії купу компліментів, а про секс і таємницю зовсім забув. Але, через деякий час в пресу потрапила інформація, що насправді переміг нікому не відомий автор з короткою розповіддю, який не пройшов цензуру: «О, Боже, – вигукнула королева, – я вагітна і не знаю від кого!».

* * * 
 Класичний приклад лаконічності спартанців відображає лист-відповідь царю Македонії Філіппу II, який завоював багато грецьких міст: «Раджу вам негайно здатися тому що, якщо моя армія ступить на ваші землі, я знищу ваші сади, поневолю людей і зруйную місто». На це спартанські ефори відповіли одним словом: «ЯКЩО».

* * * 
Віктор Гюго відправив видавцеві рукопис роману "Знедолені" з супровідним листом: ""? Відповідь була не менш лаконічна: ""! 
 * * * 
 В конкурсі на найкоротшу автобіографію перемогла одна літня француженка, яка написала: «Раніше у мене було гладке обличчя і пом’ята спідниця, а тепер — навпаки».👩 І головне, що незалежно від кількості слів у творі, - суть всім зрозуміла.

Немає коментарів:

Дописати коментар