Українська мова — факти та унікальність

 


Українська мова належить до східнослов’янської групи. Це державна мова України. В світі нею володіють близько 47 мільйонів чоловік, в 1993 році налічувалося 37 мільйонів чоловік, для яких ця мова є рідною. Наука, що вивчає українську мову носить назву «Українська лінгвістика». У листі для написання українських слів застосовуються кириличні символи.

Відмінність від інших мов слов’янського походження

Як кожній іншій, українській мові притаманні унікальні риси, що надають їй схожості і відмінності з іншими слов’янськими мовами — білоруською, польською, словацькою та болгарською. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови вважається білоруська — 84% лексичних збігів, далі йдуть польська і словацька (70% і 68% відповідно), а також російська (62%).

Відмінна специфіка мови відображається в моделях словотвору і лексиці, в тому числі, лексичних українізмах.

Також, споконвіку був відзначений вплив української мови на мови слов’янських групи, особливо на білоруську, російську і польську. Наприклад в лексику польського, були запозичені слова типу «czereśnia» — черешня, румунського — «holub» — голуб і «ştiucă» — щука, російської — «галушки» — галушки та ін.

Впливу української мови також піддавалася лексика південноруських російськомовних говірок. Найпомітніше цей вплив простежується на Нижньому дону: жменя, байдуже, заевый, драбина, кодра, нехай, кохать, трохи, репаться, позичить, шукать, шлях та ін. Частина цих слів мають польські походження.

Цікаві факти про українську мову

  • Найбільш давня згадка про мову датується в історії 858 роком, до рівня самостійної літературної мови вона була прирівняна в кінці 18 століття після виходу в світ «Енеїди» Івана Котляревського в 1798 році.
  • Українська мова є одна з найпоширеніших у світі і займає 26 місце за кількістю носіїв. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янської групи і поступається тільки російській. Тільки в Україні спілкуються українською більш ніж 32 мільйони чоловік. Більше 4 мільйонів українців володіють рідною мовою, при цьому проживають на території Росії.
  • Також цікаво, що українська мова входить в трійку найкрасивіших і мелодійних мов світу. На мовних світових конкурсах, що проводилися у Франції та Італії, вона була визначена другою за мелодійними показниками.
  • Найбільш уживаною літерою українського алфавіту вважається «п». Саме з неї починається більшість українських слів. Найбільш рідко використовується буква «ф». Слова, що починаються з цієї букви, переважно були запозичені з іноземних мов.
  • Найдовшим словом української лексики є назва пестициду «дихлордифенілтрихлорметилметана», що складається з 30 друкованих знаків.
  • Найдовшою абревіатурою є ЦНДІТЕДМП, розшифровується вона як Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання і складається з 9 знаків.
  • Найбільше синонімів налічує слово «бити», в українських словниках їх близько 45.
  • Декілька висловів про паліндроми — словах, фразах або словосполученнях, читається однаково і зліва направо, і справа наліво і при цьому не змінюють своє лексичне значення. Їх в українській мові всього два і обидва складаються з семи знаків: «тартрат» і «ротатор». Це що стосується слів. Також є кілька паліндромних висловів, найбільш довгі з них — «Аргентина манить негра» і «Я несу гусеня». М’який знак при читанні подібного роду фраз не враховується, оскільки його наявність є дрібним порушенням дзеркальності і воно цілком допускається.

Немає коментарів:

Дописати коментар