Найкрасивіші будинки в Миколаєві

Красива архітектура – одна зі складових туристичної привабливості міста в будь-якій країні світу: найпопулярніші міста світу є такими не тільки завдяки гастрономічній галузі, кращому сервісу або розвагам. Туристи подорожують і для того, щоб познайомитися з культурою тієї чи іншої країни, побачити чим живуть мешканці інших частин світу, їх побут, архітектуру, природу і т.д. У більшості випадків, чим старше місто, чим більше культур в ньому переплелося, тим цікавіше розглядати архітектуру, яка буквально вбирає різні епохи і віяння. У багатьох містах України, особливо туристичних, можна знайти цікаві з точки зору архітектури та естетики будівлі, не тільки старовинні або історичні, а й нові.
Будинок Кроля на Декабристів

На вулиці Декабристів, уздовж трамвайної лінії навпроти Костелу Святого Йосипа, розташована будівля, раніше відома як прибутковий будинок Кроля. Будинок збудований у кінці 19 століття і є архітектурною пам’яткою місцевого значення. На жаль, інформації про творця будівлі не залишилося. Власником прибуткового будинку в 1898-1899 році став Хаїм Абрамович Кроль – купець і зерноторговець з Кременчука. Купець приїхав до Миколаєва, оскільки розташування міста підходило для торгівлі більше, ніж попереднє місто, а вишукана будівля з красивим фасадом, що поєднує елементи псевдобароко і класицизму, схожа на палац, була покликана справляти враження на потенційних партнерів купця. Деякий час Хаїм Кроль утримував у будівлі ресторан. Однак, всього за 5 років Кроль покинув Миколаїв, а в будинку розмістився Бесарабсько-Таврійський земельний банк. У 1910 році в будівлі базувалися вже магазин «Зінгер», кабінет лікаря, а також зубного лікаря, аптека.

Старофлотські казарми

Комплекс будівель, що виконує функції музею, був зведений під керівництвом архітектора Акройда у 40-х рр. 19 століття. Три будівлі, що у сучасний час отримали статус архітектурної пам’ятки місцевого значення, служили місцем проживання флотського екіпажу. Казарми виконані у строгому класицизмі, дизайн їх досить мінімалістичний. Будинки розташовані П-образно, за задумом вони повинні були вписатися у загальний ансамбль Адміралтейської площі, однак, її будівництво так і не відбулося.


Будинок, у якому розташований музей Верещагіна


Прогулюючись у центрі Миколаєва, зверніть увагу на будівлю, в якій розташовано музей ім. Верещагіна. У ході реставрації будівлі-пам’ятки архітектури другої половини 19 століття, був відновлений фасад, включаючи його колір і елементи архітектури: кронштейни карнизів, ліпнина, аркові деталі балкона. Для того, щоб відновити елементи фасаду, фахівцям довелося потрудитися, заново виливаючи деякі форми і деталі, а балкон збирали буквально заново.

Станція телеграфної лінії Лондон-Делі в Миколаєві

У центрі міста по проспекту Центральному, в районі Пушкінського кільця, розташоване непримітна з першого погляду одноповерхова будівля, у якій знаходиться офіс одного з міських інтернет-провайдерів. Будинок побудований з червоної глазурованої цегли, збережені автентичні різьблені двері, декоративні елементи фасаду з рельєфними совами і соняшниками – все це, однозначно, змушує погляд затриматися на цьому екземплярі архітектури. Деякий час назад в будівлі базувалася телеграфна станція Лондон-Делі.

Передісторія така: у 19 столітті британці протягнули найдовшу телеграфну лінію сушею і морем від Лондона до Британської Індії, частина лінії проходила територією України: наприклад, телеграфні вузли також були в Криму, Бердичеві, Житомирі. Поява таких телеграфних станцій сприяла розвитку міст, робочі місця на станції віддавали городянам, проте так просто туди було не попасти: для роботи потрібні були знання французької та німецької мови. За часів Другої світової станція та лінія були пошкоджені, мідні дроти розікрали. З появою телефону, необхідності відновлення телеграфної станції не виникло.

Прибутковий будинок Бліндермана

Впевнені, практично кожен з жителів Миколаєва прекрасно знає, про який саме будинок піде мова, адже він знаходиться, фактично, в центрі міста, і безліч миколаївців проходять повз нього щодня, а деякі навіть побували всередині. Прибутковий будинок Бліндермана – будівля з жовтого черепашнику в районі Пушкінського кільця, в якому розташоване відвідуване кафе Миколаєва.

Будинок побудований з пиляного ракушняку в кінці 19 століття. Першим власником будинку став Абрам Бліндерман, який був помічником присяжного повіреного Г. Кранцфельда, а пізніше, на початку 20 століття, сам став присяжним повіреним, гласним міської думи і юрисконсультом Товариства суднобудівних, механічних і ливарних заводів. У цей час у будинку базувалася контора Російського товариства страхування і транспортування поклаж (морського, річкового, сухопутного). Далі будинок перейшов у власність Хаїма Дробінського, але продовжував служити прибутковим будинком до часів революції. Після революції будинок націоналізували і передали під житлокооп «Союз металістів», а ще за деякий час у будинку розмістили міський трест їдалень і ресторанів та заготівельну контору. Реставрували будинок Бліндермана вже у 21 столітті силами нових власників. У сучасний час частина будинку використовується під кафе.

Немає коментарів:

Дописати коментар