1 березня коти відсвяткують свій День: добірка фактів і легенд



1 березня у всьому світі відзначають неофіційне свято на честь котів. В Україні святкують день котів з 2004 року.

Українські Новини зробили добірку фактів і легенд про цих домашніх улюбленців.

Згідно з дослідженнями німецької компанії Dalia Research, українці серед різних країн світу стали другими на планеті за симпатіями до кішок.

Цікаве про кішок:

У весільних обрядових піснях кіт грає важливу роль, тому вважається, що за тиждень до весілля потрібно всіх зустрічних котів запрошувати до себе на весілля, а перед шлюбною ніччю дівчина пекла спеціальний хліб, яким пригощала свого (або сусідського) кота.

Популярна традиція, що збереглася до наших днів - перед новосіллям впускати в будинок кішку: вважається, що там, де вона вляжеться, потрібно ставити ліжко.

Березнева кішка в цю пору шукає пару, а тому веде себе грайливо, підставивши пишні вуса весняному сонечку і очікує свою половинку. Домашній кіт, який з народження виріс на подушках, не втрачає своїх первісних інстинктів і показує господарям дикий бік свого непростого характеру.Існує спеціальний розділ медицини, який вивчає методи профілактики і лікування захворювань за допомогою контакту з кішками - фелінотерапія.

Прихильники фелінотерапії визначили, що кішки різних порід та кольорів лікують різні захворювання. Наприклад, якщо людина має проблеми з печінкою, нирками, хворіє на гастрит або коліт, краще завести короткошерстого або лисого улюбленця.

Є також і статева спеціалізація: кішки краще лікують хвороби нервового походження, а коти - всі інші, зокрема, остеохондроз, радикуліт, артроз.

Майже 2/3 доби кішки витрачають на сон. З 9 років життя коти сплять 6.

Більшість кішок є правшами, а більшість котів - лівшами.

У світі живуть понад 500 млн домашніх кішок. Найбільш "кішкина" країна - це Австралія. Там на 10 осіб припадає 9 котів.

Давньоєврейська легенда свідчить: у ковчезі Ноя розплодилися миші і щури, які знищували їжу. Ной почав молитися Богу, щоб той приструнив гризунів. Бог у відповідь на молитви змусив лева чхнути - і з пчиху лева з'явився кіт.

День котів святкують за японським календарем - 22 лютого, а американці відзначають цей день 29 жовтня, а більшість країн у світі відзначають цей день 8 серпня. Саме 8 серпня 2002 року визнано Міжнародним днем кішок.

Немає коментарів:

Дописати коментар