А ви гадали на Андрія?

Традиції гулянь і найпопулярніші ворожіння на Андріївські вечорниці

Вечорниці проходять в ніч з 12-го на 13-е грудня 
і в основному святкуються тільки молоддю.
І. Рєпін "Вечорниці"
• За традицією, в цей вечір і ніч хлопці робили різноманітні дрібні капості дівчатам (викрадали і ховали предмети одягу, прикраси). З настанням темряви хлопці лякали їх на вулицях або стукали у вікна, говорячи на різні лади, намагаючись таким чином звернути на себе увагу.
• Дівчата ж в цей час займалися таємним обрядом — проводили ворожіння на судженого і на результат майбутнього сімейного життя. Іноді дійством керувала заміжня і щаслива у сімейному житті ворожка, але найчастіше дівиці виступали в ролі ворожок самостійно. Щоб дізнатися ім'я нареченого, дівчатам було приписано кидати знятого з ноги червоного чобота, — якнайдалі через голову. Кинуте взуття уважно розглядали, оскільки вважалося, що суджений прийде в будинок з того боку, куди вказує носок чобітка.
• Не менш знамениті гадання з використанням кільця, скрученої з паперу квітки, ляльки і гілочок мирти. На всіх цих предметах ворожка робила замовляння, а потім пропонувала дівчатам по черзі тягнути жереб. Важалось, що та, яка витягне із загальної маси кільце, — незабаром вийде заміж.
• Ворожіння з використанням дзеркал різної величина — ще один спосіб дізнатися свою долю. Дзеркала ставили навпроти один одного, а між ними встановлювали 3 запалені свічки. Дівчина сідала між дзеркалами і довго вдивлялася в відображення свічок. Вважалося, що так в дзеркалах можна побачити коридор свічок, а в ньому — і свого судженого.
Андріївські вечорниці супроводжувалися веселими співами, довгими дівочими посиденьками, знайомствами і заграваннями молоді. Вечорниці тривали всю ніч, оскільки наступного разу молоді люди могли поспілкуватися тільки на гуляннях напередодні Різдва.
До вашої уваги - найвідоміші гадання
1. Гадання на ім’я нареченого
В ніч на 13 грудня покладіть під подушку мішечок із написаними на окремих папірцях чоловічими іменами (11 імен пишіть на свій розсуд, а один папірець залиште порожнім). Вранці, 13 грудня, витягніть один із папірців. Яке ім'я випаде – так і зватимуть майбутнього чоловіка. Якщо Вам дістався пустий папірець, це означає, що ім'я судженого поки що залишиться таємницею.
2. Гадання на весілля
У ніч на Андрія треба усамітнитися в кімнаті, щоб тобі ніхто не заважав. Подумайте про те, яких змін ви хочете в особистому житті - вийти заміж, зустрічатися з гідним чоловіком, бути коханою або бути вільною.
Візьміть мисочку та насипте туди пшениці, потім опустіть в неї каблучки - золоту, срібну, з дорогоцінним каменем, просту. Перемішайте із пшеницею, зробивши так, щоб каблучки не було видно.
Заплющте очі, ще раз подумайте про потаємне - і тягніть каблучку. Попалася срібна - зустрінете другу половинку, золота - одержите запрошення вийти заміж, із камінчиком - будете кохана, проста - шукатимете свою долю.
3. Гадання на квасолі або горошинах
Сконцентруйтеся на задуманому, повторюючи про себе заповітне бажання або хвилююче запитання, при цьому тримайте у руках жменю квасолинок або горошинок. Потім опустіть їх у мисочку та починайте вибирати по зернятку, примовляючи на кожне зернятко «збудеться», «не збудеться» (як варіант: «так», «ні», «можливо»).
4. Гадання на сон
Візьміть жменю конопель, вийдіть опівночі надвір і три рази обійдіть довкола будинку, посипайте насінням і промовляйте "Я, святий Андрію, Конопельки сію! Дай-же, Боже, знати, з ким весілля  грати". І наречений Вам точно насниться!
5. Гадання за ім’ям прохожого
У ніч з 12 на 13 грудня, напередодні Святого Андрія, вийдіть на вулицю і запитайте ім'я у першого зустрічного, але тільки незнайомого чоловіка. Яке ім'я назве незнайомець - таким буде ім'я Вашого майбутнього нареченого.
6. Гадання на бажання
У ніч на Святого Андрія візьміть нову коробку сірників, тримайте її в руках і зосередьтеся на своєму бажанні або запитанні, відповідь на яке Ви б хотіли отримати в долі. Потім витягуйте по черзі сірники.
На кожен сірник примовляйте «збудеться», «не збудеться» або «так», «ні». Останній сірник - і буде відповіддю.
7. Гадання на цибулі
У ніч з 12 на 13 грудня візьміть кілька цибулин, на кожній напишіть ім'я хлопця і помістіть цибулини у воду. Яка цибулина першою проросте, від того й чекайте запрошення заміж.
8. Гадання на нитці
Якщо хочете дізнатись, хто з присутніх дівчат найшвидше вийде заміж, кожна дівчина бере по нитці однакової довжини і підпалює її. Чия нитка згорить перша, та й заміж перша вийде. А ось якщо нитка гасне одразу, або на половину – то це не дуже добрий знак.
9. Гадання на книгах
Ворожіння на книгах - один з найвеселіших способів ворожіння. Відповіді зазвичай настільки абстрактні, що їх можна після цього обговорювати годинами.
Ворожіння полягає в тому, що береться будь-яка художня книга. Загадується питання, називається номер сторінки і рядок зверху або знизу. Потім книга відкривається на відповідній сторінці, читається відповідний рядок і приходить відповідь на ваше запитання.
10. Гадання на воску
Для ворожіння знадобиться воскова свічка. Її ламають на дрібні шматки, які кладуть в металеву дошку і розтоплюють над свічкою. Розтоплений віск дівчата швидко виливають в миску з холодною водою і дають волю своїй фантазії. Застиглий віск переважно застигає у дуже цікавих формах.
11. Гадання з човником
В миску наливають воду і ставлять посеред темної кімнати. На краях миски чіпляють шматки паперу з написаними на них чоловічими іменами. Посередині опускають горіхову шкарлупку із запаленою в ній маленькою свічечкою. Таким чином цей човник, майже наосліп, керуючись лише своєю інтуїцією, що уособлює свічка, припливе до берега з іменем чоловіка,з яким судилось створити сім’ю.
12. Гадання з чоботом
Від стіни до порогу дівчина переставляла свій чобіт і примовляла «Молодець, удівець, буду дівувати». Який варіант застане на порозі, те й чекає дівчину найближчого року.
13. Гадання на варениках
Дівчата ліпили вареники або пиріжки. Воду для тіста дівчата носили ротом, а хлопці їх в цей час смішили. Кожна дівчина ліпила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і кликали найближчого домашнього улюбленця. Чий вареник чи пиріжок домашній улюбленець з'їсть, та дівчина перша вийде заміж.
14. Гадання за допомогою ланцюжка
Дівчина залишається одна в кімнаті і бере у праву руку золотий або срібний ланцюжок. Стискаючи ланцюжок у кулаці, дівчина має зосередитись на тому питанні, яке її найбільше цікавить. Це може бути і питання про майбутнього нареченого, і про кількість дітей, і про справи на роботі… Чітко уявивши, що саме цікавить, дівчина кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, котра вийшла. Є різні інтерпретації фігур, найпопулярніші з яких:
Коло – у майбутньому складеться ситуація, для розплутання якої треба буде докласти багато зусиль;
Овал – непроста ситуація, яка однак не вимагатиме особливих втрат;
Рівна лінія – успіх та найсприятливіший час для здійснення своїх мрій;
Змійка – варто бути обачним і не довіряти людям навколо тебе;
Заплутаний вузол – чекайте інтриг;
Трикутник – ознака вдачі у справах;
Метелик або бантик – до побачень, кохання, а, можливо, й весілля;
Ланцюжок, що склався в якусь букву – чекайте на новий роман з людиною, ім’я якої починається на цю букву.
Проте найкраща інтерпретація – це та, котру дівчина сама відчуває і «бачить».

Немає коментарів:

Дописати коментар